Σχετικά με την Permaculture

«Άνετη διαβίωση από ένα μικρό κομμάτι γης, το μεγαλύτερο δημιούργημα του μέλλοντος»

- Abraham Lincoln

Σχετικά με την Permaculture

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

Δ.Β

Εις βάθος ορισμός της Permaculture

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι η συνειδητή σχεδίαση και διατήρηση των γεωργικά παραγωγικών οικοσυστημάτων που έχουν την ποικιλομορφία, τη σταθερότητα και την αντοχή των φυσικών οικοσυστημάτων. Είναι η αρμονική ενσωμάτωση του τοπίου και των ανθρώπων - την παροχή τροφής, ενέργειας, στέγης, και άλλων υλικών καθώς και μη υλικών αναγκών με βιώσιμο τρόπο. Χωρίς μόνιμη γεωργία δεν υπάρχει δυνατότητα μιας σταθερής κοινωνικής τάξης.

Η μέθοδος σχεδιασμού, που υποδυκνύει η περμακουλτούρα, λαμβάνει υπόψιν όλα τα στοιχεία και δημιουργεί μοτίβα που λειτουργούν προς όφελος της ζωής σε όλες τις μορφές της. Η φιλοσοφία πίσω από την περμακουλτούρα είναι αυτή που μας προτρέπει για συνεργασία με τη φύση, μέσα από συνεχή και προσεκτική παρατήρηση αντί για συνεχή και απερίσκεπτη δράση. Όλα τα φυσικά συστήματα έχουν κάποιες λειτουργίες που πρέπει να παρατηρούμε και να τα αφήνουμε να μας επιδεικνύουν την εξέλιξη τους και όχι απλά να τους ζητάμε μια σοδειά.

Bill Mollison

Η ιστορία της περμακουλτούρας

Ο όρος permaculture προέρχεται από το permanent (μόνιμο) και agriculture (γεωργία) επινοήθηκε από δύο Αυστραλούς, τον Bill Mollison και τον David Holmgren.

Ο πρώτος, ένας χαρισματικός δασολόγος, δάσκαλος, φυσιοδίφης και συγγραφέας του αναλυτικότατου οδηγού "Permaculture: A Designer's Manual". Ο δεύτερος, ένας από τους πρώτους μαθητές του Mollison, διεύρυνε εξαιρετικά τον ορίζοντα της περμακουλτούρας.

Ο Mollison λέει ότι η σύλληψη της αρχικής ιδέας έγινε το 1959 όταν παρατηρούσε μαρσιποφόρα να βόσκουν στα βροχοδάση της Τασμανίας. Νιώθοντας δέος απέναντι στην αφθονία και πολυπλοκότητα αυτού του οικοσυστήματος, έγραψε στο ημερολόγιο του: "Πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συστήματα που θα μπορούν να λειτουργήσουν τόσο καλά όσο αυτό εδώ". Κατά τη δεκαετία του 1970 ο ίδιος και ο Holmgren, εφαρμόζοντας αυτά που είχαν παρατηρήσει στη φύση και στους αυτόχθονες πολιτισμούς, ξεκίνησαν να προσδιορίσουν τις "αρχές" που έκαναν αυτά τα φυσικά συστήματα τόσο πλούσια και βιώσιμα. Σκοπός τους ήταν να εφαρμόσουν αυτές τις αρχές στον σχεδιασμό φιλικών προς το περιβάλλον, παραγωγικών  εκτάσεων. Σκέφτηκαν ότι αφού η ζωή στη γη ευδοκιμεί πάνω από τρία δισεκατομύρια χρόνια, αφού οι αυτόχθονες πολιτισμοί ζουν τόσα χρόνια σχετικά αρμονικά στο περιβάλλον τους, τότε αυτοί και η φύση κάτι πρέπει να ξέρουν παραπάνω σε σχέση με τη βιωσιμότητα. Έτσι λοιπόν, η περμακουλτούρα ξεκίνησε σαν ένα σετ από εργαλεία για το σχεδιασμό διαφόρων εκτάσεων τα οποία θα μιμούνται τις λειτουργίες της φύσης και θα περιλαμβάνουν και τις ανθρώπινες ανάγκες. Όμως οι Mollison, Holmgren και όσοι ακολούθησαν,  γρήγορα συνηδητοποίησαν πως ακόμα κι αν μάθουμε να δημιουργούμε φάρμες, κήπους και άλλες εκτάσεις που θα μιμούνται την φύση, μια βιώσιμη χρήση της γης που είναι ενσωματωμένη σε μια μη βιώσιμη κοινωνία δεν θα αποτρέψει το πέρασμα μας σε αυτόν τον πλανήτη από το να είναι σύντομο ή όλο και πιο φτωχό ή και τα δύο. Παρ' όλα αυτά, αποδεικνύεται ότι οι αρχές της περμακουλτούρας, μιας και βασίζονται στη σοφία της φύσης, έχουν απίστευτο πεδίο εφαρμογής πολύ πέρα από τις αρχικές εφαρμογές της στον τομέα της γεωργίας. Πλέον εφαρμόζεται και στο σχεδιασμό κοινοτήτων, κτιρίων, ενέργειας, διαχείρησης λυμάτων καθώς και λιγότερο απτές δομές.

Permaculture ή ελληνιστί Περμακουλτούρα, το εφόδιο για να αλλάξει ζωή σου προς το καλύτερο.

Γνωρίζω πως "ψάχνεσαι" σε πολλά πράγματα, από το πώς θα φας πιο υγιεινά μέχρι το πώς θα ζεσταθείς ή θα δροσιστείς οικονομικά και αποδοτικά, πώς θα φροντίσεις το μποστάνι σου και τα ζώα σου, πως θα δημιουργήσεις ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σου, πως θα σχεδιάσεις και χτίσεις ένα οικονομικό μα και αποδοτικό σπίτι, και πολλά άλλα.  Έχω περάσει κι εγώ αυτό το στάδιο, ανήσυχος, ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και "συνταγές" χωρίς όμως να μπορώ να τις αξιολογήσω γιατί δεν είχα το υπόβαθρο και τον σωστό τρόπο σκέψης. Έτσι μέσα από μεγάλη αναζήτηση, ανακάλυψα την περμακουλτούρα η οποία ουσιαστικά είναι μια εργαλειοθήκη, βασισμένη σε μια φιλοσοφία, που συγκεντρώνει όλα αυτά που έψαχνα από δω κι από κει, σκόρπια, χωρίς μια βάση. Για να τη χρησιμοποιήσεις δεν χρειάζεται να είσαι ακαδημαικός ή τέλος πάντων να έχεις ένα συγκεκριμένο επίπεδο μόρφωσης.

Εδώ θα σου δείξω μοναδικούς τρόπους για το πως να σχεδιάζεις τις ανάγκες σου με τρόπο οικονομικό και επωφελή για σένα και το περιβάλλον, έναν τρόπο ηθικό. Με τον καιρό -όπως συνέβη και σε μένα- αλλάζοντας οπτική θα μπορείς να εφαρμόζεις μεθόδους που σε κάνουν να νιώθεις καλά και να έχεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σένα για τις αλλαγές που τόσο θες να κάνεις στη ζωή σου.

Σκοπός μου είναι να σου περάσω το "μικρόβιο" της περμακουλτούρας και να σε εμπνεύσω για μια καλύτερη ζωή!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση