Βασική γνώση

Οι Ζώνες χρήσης στην Περμακουλτούρα.

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Περμακουλτούρας είναι η έννοια των ζωνών.

Υπάρχουν ως έξι ζώνες σε ένα τοπίο. Αυτές οι ζώνες είναι περιοχές γης (μεγάλες ή μικρές) που οργανώνονται με βάση τον χρόνο που δαπανάται σε αυτές.

 Δεν έχουν μια συγκεκριμένη μορφή, ούτε χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένες αναλογίες. Εμείς τις καθορίζουμε ανάλογα με το πως μας εξυπηρετεί. Επίσης δεν χρειάζεται στον σχεδιασμό μας να καθορίσουμε πέντε ζώνες απαραίτητα, αυτές καθορίζονται από το μέγεθος της ιδιοκτησίας. Αυτονόητο λοιπόν είναι πως όταν διαχειριζόμαστε μια έκταση πολλών στρεμμάτων θα έχουμε τέσσερις ή πέντε ζώνες, ενώ αν διαχειριζόμαστε μια έκταση ενός - δυο στρεμμάτων θα έχουμε λογικά δυο ζώνες. 

Οι ζώνες χρήσης της Περμακουλτούρας είναι ταυτόχρονα μια οργανωτική διαδικασία κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού καθώς και ένα εργαλείο διαχείρισης. Βοηθούν άμεσα τις προσπάθειές μας προσφέροντας απλή αλλά αποτελεσματική λογική στην τοποθέτηση των στοιχείων σε όλο το σύστημα. Όσο πιο κοντά είναι ένα στοιχείο στην ανθρώπινη δραστηριότητα, τόσο περισσότερη προσοχή μπορεί να λάβει από τα στοιχεία που βρίσκονται πιο μακριά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρόνος και η ενέργεια που δαπανώνται αυξάνονται πάντα με την απόσταση. Καθώς ο χρόνος και η ενέργεια από την φύση τους είναι περιορισμένοι σε ποσότητα, αν τους ξοδεύουμε απλά από το σημείο Α στο σημείο Β, θα έχουμε λιγότερους από τους δύο διαθέσιμους μόλις φτάσουμε εκεί.

Επομένως, μπορεί να ειπωθεί ότι οι ζώνες χρήσης αντικατοπτρίζουν τη χρήση ενέργειας και τον χρόνο. Ακόμη και κατά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη ενός χώρου, οι ζώνες χρήσης συνεχίζουν να λειτουργούν βοηθητικά σε στιγμές που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικές με τη διαχείριση του χώρου.

Ας ανακεφαλαιώσουμε: οι ζώνες χρήσης μπορούν να οριστούν μεμονωμένα από τη συχνότητα και τη διάρκεια των ανθρώπινων επεμβάσεων. Η συχνότητα της αλληλεπίδρασης ποικίλλει μεταξύ των "ημερήσιων" (Ζώνες 0 και 1) και "καθόλου" (Ζώνη 5). Ένας τρόπος να αποφασιστεί σε ποια ζώνη πρέπει να βρίσκεται ένα στοιχείο είναι να εξεταστεί εάν λειτουργεί καλά με ή χωρίς ανθρώπινη επέμβαση. Όσο πιο φυσικό ή άγριο είναι ένα σύστημα, τόσο πιο "έξω" μπορεί να τοποθετηθεί σε σχέση με το κέντρο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Επειδή αυτά τα συστήματα απαιτούν λιγότερη επέμβαση, η απώλεια χρόνου και ενέργειας που δαπανάται για να φτάσει κάποιος εκεί αναπληρώνεται από την ικανότητα αυτορύθμισης που βρίσκεται στα φυσικά συστήματα.

Αναλυτικότερα για κάθε ζώνη

Ζώνη 0

Εδώ βρίσκεται το σπίτι μας, ένα σωστά σχεδιασμένο βιοκλιματικό σπίτι που θα εκμεταλλεύεται σωστά του φυσικούς πόρους και όσο το δυνατόν λιγότερο ενεργοβόρο. Η ζώνη 0 μπορεί να περιλαμβάνει εφαπτόμενα θερμοκήπια, πέργκολες, αναρριχώμενα φυτά, κτλ. Το σπίτι μας πρέπει να είναι ένα μέρος καταφυγίου και χαλάρωσης.

Ζώνη 1

 Αυτή είναι η περιοχή της αυλής ή γης που απαιτεί το περισσότερο χρόνο και ενέργεια. Βρίσκεται συνήθως μέχρι 10-15 μέτρα από το σπίτι. Ξεκινάμε να σχεδιάζουμε τη Ζώνη 1 σε περιοχές που περπατάμε συνήθως αρκετές φορές την ημέρα: ακριβώς έξω από την μπροστινή και πίσω πόρτα του σπιτιού μας. Στη Ζώνη 1, για παράδειγμα, τοποθετούμε τα ετήσια λαχανικά μας, βότανα, μικρά οπωροφόρα δέντρα, δεξαμενές συλλογής  βρόχινου νερού, θερμοκήπια για σπορόφυτα, μικρούς χώρους κομποστοποίησης σκουλήκια, μια μικρή λίμνη. Αυτό είναι το πρώτο μέρος που θα αναπτυχθεί στον σχεδιασμό μας.

Ζώνη 2

Αυτή η περιοχή απομακρύνεται λίγο από το σπίτι. Τα στοιχεία της Ζώνης 2 περιλαμβάνουν τα λιγότερων απαιτήσεων ετήσια λαχανικά καθώς και τα πολυετή λαχανικά, μεγαλύτερους θάμνους και θάμνους φρούτων, μερικά μικρότερα οπωροφόρα δέντρα, ίσως μια λίμνη, μεγαλύτερες περιοχές οικιακής κομποστοποίησης, ζώα όπως κοτόπουλα και μελίσσια. Οι περιοχές της Ζώνης 2 μπορούν να επεκταθούν κατά μήκος των συχνά χρησιμοποιούμενων διαδρομών που οδηγούν σε άλλες Ζώνες ή σε περιοχές που επισκεπτόμαστε συχνότερα όπως ένας αχυρώνας ή μια μεγάλη λίμνη.

Ζώνη 3

Λίγα στοιχεία τοποθετούνται στη Ζώνη 3. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για έναν δασόκηπο, καρυδιές, μεγάλες λίμνες, κορμούς για μανιτάρια, εμπορικές καλλιέργειες (αν το σκέφτεστε), ανεμοφράκτες και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούνται ή συλλέγεται τροφή λίγες φορές το χρόνο.

Ζώνη 4

Οι περισσότεροι από εμάς, μάλλον δεν θα χρειαστούμε τέταρτη ζώνη. Πρόκειται για μια περιοχή που χρησιμοποιείται κυρίως για βοσκοτόπια μεγάλων ζώων (πρόβατα, αίγες, αγελάδες, χοίρους), καυσόξυλα, ξυλεία. Θεωρείται ήμι-άγρια.

Ζώνη 5

Αυτή είναι μια μόνιμα άγρια περιοχή και δεν παρεμβαίνουμε . Είναι ένα μέρος για να πάμε να παρατηρήσουμε τη φύση και να μάθουμε από τον τρόπο λειτουργίας της. 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση