Βασική γνώση

Περμακουλτούρα vs Συμβατική γεωργία

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στη σημερινή εποχή η γεωργία αφιερώνει ποσοστιαία περίπου 10% στον σχεδιασμό και 90% στην εργασία. Η περμακουλτούρα αντιθέτως, απαιτεί 90% σχεδιασμό και 10% εργασία.

Θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στον όρο "σχεδιασμός" με ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι έχεις μια μικρή φάρμα με αγελάδες, με τα σημερινά δεδομένα θα έπρεπε να έχεις τις αγελάδες σε κάποιο περιφραγμένο χώρο. Θα έπρεπε να φέρνεις σανό, αμφιβόλου ποιότητας λόγω της εφαρμογής χημικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων. Θα πρέπει να τους δίνεις αντιπαρασιτικά, αντιβιοτικά και ορμόνες ανάπτυξης. Ανά διαστήματα θα έπρεπε να καθαρίσεις και τον χώρο από τα περιττώματα με μηχάνημα ή εργάτες. Στο τέλος καταλήγεις με δυστυχισμένα ζώα που αρρωσταίνουν από το στρες, με ανεπιθύμητες ουσίες στο κρέας και το γάλα. Μεταξύ των άλλων σου μένει και ένα όλο και πιο υποβαθμισμένο κομμάτι άγονης γης.

Με τον τρόπο της περμακουλτούρας θα βάλεις τις αγελάδες σε έναν πιο μικρό χώρο με μια κινητή περίφραξη. Κάθε δυο-τρεις μέρες, ανάλογα με τον χώρο και αφού έχουν φάει ένα μεγάλο ποσοστό της χλωρίδας, θα μετακινείς την περίφραξη σε ένα άλλο κομμάτι γης. Στο κομμάτι γης που άφησαν οι αγελάδες σου θα βάλεις μετά τις κότες οι οποίες θα καθαρίσουν τα περιττώματα των αγελάδων από τα παράσιτα που θα μπορούσαν να επιμολύνουν τις αγελάδες, άρα δεν χρειάζεσαι πλέον αντιπαρασιτικά φάρμακα. Συν τοις άλλοις θα αφήσουν και αυτές τα περιττωματα τους χωρίς να χρειάζεται να εισαχθούν στον χώρο χημικά λιπάσματα. Επιπλέον θα έχεις έξτρα κρέας κι αυγά με ελάχιστο κόπο. Τα τελικά αποτελέσματα είναι ευτυχισμένες αγελάδες με υψηλή ποιότητα κρέατος και γάλακτος χωρίς χημικά, εσένα που έχεις κέρδος λόγω επιπλέον προϊόντων με ελάχιστη δαπάνη χρόνου ή χρημάτων, συν τη γη σου που κερδίζει συνεχώς σε γονιμότητα. Και δεν τελειώνει εκεί, αν θες μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω σε ένα σύστημα πολύ πιο σύνθετο αλλά αυτό θα το κατανοήσεις μόλις μπολιαστείς με την φιλοσοφία της περμακουλτούρας!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση