Βασική γνώση

Παρελθόν, παρόν και μέλλον της γεωργίας

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ας πούμε δυο λόγια για τον τρόπο λειτουργίας των προγόνων μας σε σχέση με τον σημερινό τρόπο γεωργίας αλλά και για το πως μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον.

Σίγουρα οι πρόγονοι μας ήταν αναγκασμένοι, με τα μέσα που κατείχαν, να εφαρμόσουν έναν πολύ πιο ήπιο τρόπο εκμετάλευσης της γης σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Έχουμε αρκετά καλά παραδείγματα χρήσης της γης στο παρελθόν, όπως και μερικά κακά, αλλά το σίγουρο είναι πως οι περισσότερες μέθοδοι ήταν πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Από τη βιομηχανοποίηση και μετά δεν έχουμε να επιδείξουμε κάτι επωφελές για το περιβάλλον, το αντίθετο μάλιστα και δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο. Είμαι υπέρ της τεχνολογίας αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά και νομίζω ότι μπορεί να μας βοηθήσει στο να σχεδιάσουμε το μέλλον. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μιμηθούμε τα φυσικά οικοσυστήματα και την πολυπλοκότητα τους. Σχεδιάζουμε ένα σύστημα με αυτά ως δεδομένα και το αφήνουμε να μας επιδείξει την εξέλιξη του, αφού ανταποκριθεί μετά κάνουμε μικρές επεμβάσεις αναλόγως.

Οι πρόγονοι μας βασίζονταν κυρίως στην παρατήρηση του καιρού και σε ζωντανά ενεργειακά αποθέματα τα οποία ήταν ανανεώσιμα. Καταλάβαιναν τι σημαίνει εδαφική γονιμότητα και ήξεραν τι πρέπει να κάνουν για να την διατηρήσουν. Στην αρχή άλλαζαν συνεχώς τόπους, σε συνάρτηση με τον καιρό, ώστε να "ξεκουράζουν" τη γη και να καλύπτουν παράλληλα τις ανάγκες των ζώων. Όταν έμαθαν να διατηρούν τη γονιμότητα, καλλιεργώντας ψυχανθή, εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Μετά ήρθε η εκβιομηχανοποίηση της γεωργίας με τους πεπερασμένους της πόρους και τα γνωστά αποτελέσματα, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, διαρκή μείωση της εδαφικής γονιμότητας, με λίγα λόγια... ερημοποίηση! Ιδιαίτερο πρόβλημα είναι η εξάρτηση μας από αυτούς τους πόρους, δηλαδή τα ορυκτά καύσιμα τα οποία είναι ο κινητήριος μοχλός της γεωργίας στη σημερινή εποχή. Όλα έχουν άμεση σχέση με το πετρέλαιο, τα λιπάσματα που πέφτουν αδιάκοπα είναι υποπροιόντα πετρελαίου, πετρέλαιο χρειάζεται και για να φτάσουν στην πόρτα μας, πετρέλαιο θέλει και το τρακτέρ που θα έρθει για να μας οργώσει το κτήμα, ότι μπορείς να φανταστείς απαιτεί πλεον πετρέλαιο η κάποιο υποπροιόν του. Έχουμε κάνει τις διαδικασίες ιδιαίτερα ενεργοβόρες και κάποια στιγμή αυτό πρέπει να αλλάξει. Τι μπορούμε να κάνουμε; απλά να παραδειγματιστούμε από τους παλιούς σε συνδυασμό με τη γνώση που έχουμε ως σήμερα και να εφαρμόσουμε ολιστικές πρακτικές. Για να το πετύχουμε χρειάζεται παρατηρητικότητα και καλός σχεδιασμός κάτι που η περμακουλτούρα μπορεί να μας δώσει, έναν δηλαδή τρόπο σκέψης και δράσης εναρμονισμένο με τη φύση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση