Βασική γνώση

Τρεις βασικές αρχές για έναν βιώσιμο κήπο. Οι "θέσεις"

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Υπάρχουν διάφορες οικολογικές αρχές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στον σχεδιασμό ενός κήπου. Οι πιο βασικές είναι τρεις και πρέπει να τις έχεις πάντα υπόψιν σου: οι "θέσεις" (niches), θα εξηγήσω παρακάτω, διαδοχή και βιοποικιλότητα.

Θα ξεκινήσω με τις "θέσεις"  σε αυτό το άρθρο και θα δίνω διάφορα παραδείγματα που βοηθούν στη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων, ανεξάρτητα αν είναι ένας μικρός κήπος ή ένα μεγάλο αγρόκτημα.

Οι ιδέες που θα παρουσιαστούν αποτελούν τις βάσεις για έναν βιώσιμο οικολογικό κήπο και μιμούνται τις φυσικές διαδικασίες.

Βρίσκοντας μια "θέση"

Όταν στην περμακουλτούρα λέμε "¨θέση" (niche), εννοούμε ουσιαστικά ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε ως σχεδιαστές  για να κατανοήσουμε τις πολλές πτυχές και τις συνδέσεις ενός μόνο στοιχείου μέσα σε ένα μεγαλύτερο σύστημα. Χρησιμοποιούμε τον όρο "θέση" στην οικολογική του έννοια, η οποία ορίζεται ως «θέση ή ρόλος που λαμβάνεται από ένα είδος οργανισμού μέσα στην κοινότητά του». Θα σημειώσω επίσης ότι η λέξη "θέση" που την μεταφράζω από το αγγλικό niche, έρχεται μέσω της γαλλικής , που προέρχεται από τα λατινικά (nidus δηλαδή  "φωλιά", αυτή η ετυμολογία μας διδάσκει επίσης μια βαθύτερη έννοια της λέξης.) Στην περμακουλτούρα  βλέπουμε κάθε στοιχείο να έχει τη δική του «θέση» σε ένα οικοσύστημα, Σχεδιάζουμε σκόπιμα, τοποθετώντας στοιχεία στο σύστημα που αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους. 

Ας δώσω ένα πιο χειροπιαστό παράδειγμα.

 Όταν οι συνθήκες είναι ευνοικές, διάφορα είδη φυτών αναπτύσσονται, φυτά που οι σπόροι τους μπορεί να ήταν ανενεργοί για πολύ καιρό.  Όποτε υπάρχει φρέσκια πρασινάδα, υπάρχει και κάποιος που θέλει να την καταναλώσει, αυτός μπορεί να λέγεται λαγός ή ποντικός ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό είναι ένα σκληρό μάθημα που όσοι ασχολούνται με την κηπουρική  μαθαίνουν γρήγορα με θύματα τα κηπευτικά τους.  Μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό σαν σενάριο, "εγώ τα φτιάχνω και αυτά μου τα τρώνε", αλλά με οικολογικούς όρους αυτό εξηγεί την "θέση" ή τον ρόλο που παίζει ο κάθε οργανισμός στο οικοσύστημα. Στην αρχή δεν βγάζει νόημα αυτή η διαδικασία αλλά με τον καιρό έρχεται ισορροπία. Δημιουργώντας έναν βιότοπο, δίνεις ευκαιρίες στην ζωή να τις εκμεταλλευτεί, δώσε τα εφόδια και η φύση θα κάνει τα υπόλοιπα. Σκέψου την "θέση" σαν ένα επάγγελμα και τον βιότοπο σαν τον εργασιακό χώρο που το επάγγελμα αυτό ασκείται. Οι οργανισμοί, με την σειρά τους, είναι οι ενδιαφερόμενοι που δίνουν συνέντευξη για την δουλειά. 

Στην φάρμα των αδελφών Bullock, μια μηλιά συντροφεύεται από φυτά που χαρίζουν τροφή και προστασία, όλα μαζί συνεργάζονται για να επωφεληθούν φύση και άνθρωποι. 

 

Όταν ένας βιότοπος γίνεται πιο ποικίλος, περισσότερες "θέσεις" εμφανίζονται. Συνήθως, όταν παρέχουμε τον βιότοπο, πυροδοτούνται μια σειρά από "θέσεις", τις οποίες σαφώς και θέλουμε. 

Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για την "διαδοχή".

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση