Στοιχεία Σχεδιασμού

Φέρτε κι άλλο κάρβουνο!

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Φέτος ελπίζω να βρω λίγο χρόνο για να φτιάξω το δικό μου κάρβουνο, έτσι σκέφτηκα να εξηγήσω πώς μπορείτε να κάνετε κι εσείς ξυλάνθρακα στο σπίτι.

Είναι ένα σχετικά εύκολο εγχείρημα και αν έχετε πρόσβαση σε ξύλο από τη δική σας γη ή από γείτονες ή ακόμα και πρόσβαση σε γεωργικά απόβλητα (όπως θα δείτε σε ένα από τα παρακάτω βίντεο), τότε έχετε τη δυνατότητα να κάνετε το δικό σας κάρβουνο.

Τα βασικά βήματα για τη δημιουργία ξυλάνθρακα είναι τα εξής:

  • Γεμίστε ένα μεταλλικό δοχείο με υλικό που θα γίνει το κάρβουνο σας.
  • Περιορίστε την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να εισέλθει στο δοχείο.
  • Δημιουργήστε μια φωτιά γύρω από αυτό.
  • Αφήστε την πυρκαγιά να σβήσει.
  • Αφήστε το δοχείο να κρυώσει (συνήθως την επόμενη μέρα).
  • Ανοίξτε το δοχείο και έτοιμο το κάρβουνο.

Λίγο πιο αναλυτικά:

Μεταλλικό δοχείο: μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους,  από ένα δίκιλο μπογιάς εως ένα βαρέλι διακοσίων λίτρων ή ακόμα μεγαλύτερο. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό και στεγνό.

Ξύλο: Οποιοδήποτε ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία ή βαφή. Βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό (δηλαδή δεν έχει κοπεί πρόσφατα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρεσκοκομμένο, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο και φωτιά για να αφαιρεθεί όλη η υγρασία.

Περιορισμός του οξυγόνου: Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, όταν γίνεται το κάρβουνο απελευθερώνονται πολλά αέρια. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα πίεση. Στη βιομηχανική παραγωγή άνθρακα υπάρχουν ασφαλείς τρόποι για εντελώς σφραγισμένο περιβάλλον. Για εμάς όμως που θέλουμε να το φτιάξουμε στο χώρο μας, πρέπει να αφήσουμε το αέριο να διαφύγει, χωρίς όμως να υπάρχει υπερβολικό οξυγόνο στο δοχείο. Ένας τρόπος είναι να σφραγιστεί το κουτί με το καπάκι και στη συνέχεια να γίνουν κάποιες τρύπες στα ψηλότερα σημεία του δοχείου. Απλά θυμηθείτε ότι εάν η τρύπα είναι πολύ μικρή, το κουτί μπορεί να εκραγεί (ή πιθανότατα να σκάσει το πάνω μέρος).

Δημιουργία φωτιάς: Συνήθως την φτιάχνουμε γύρω από το δοχείο, υπάρχει τρόπος και κάτω από το δοχείο (δείτε τα παρακάτω βίντεο).

 

 

Ένα πολύ ωραίο βίντεο της Amy Smith από το MIT.

 

Τονίζει πώς να κάνει μπρικέτες χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που δημιούργησε για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση