Στοιχεία Σχεδιασμού

Κομπόστ σε 18 ημέρες!

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο βασικότερος κανόνας για το κομπόστ: Αν έχει ζήσει πριν, μπορεί να ξαναζήσει!

Η κομποστοποίηση είναι η διαδικασία της φύσης που ανακυκλώνει τις αποσυντιθέμενες οργανικές ουσίες σε ένα πλούσιο χώμα γνωστό ως κομπόστ. Βασικά η κομποστοποίηση είναι μια επιτάχυνση της ίδιας διαδικασίας που η φύση χρησιμοποιεί για να δώσει ζωή σε υλικά που αποσυντίθενται. Με την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, επιστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά πίσω στο χώμα το οποίο ολοκληρωμένο έχει σκούρο καφέ χρώμα και μια πολύ ευχάριστη γήινη μυρωδιά.

Δύο τύποι υλικών χρειάζονται για να έχουμε ένα πετυχημένο μείγμα κομπόστ: Τα “πράσινα” υλικά που είναι πλούσια σε άζωτο και τα “καφέ” υλικά που είναι πλούσια σε άνθρακα. Πράσινα υλικά για παράδειγμα είναι τα φρέσκα φυτικά υπολείμματα όπως φρεσκοκομμένα χόρτα - κλαδιά ή υπολείμματα φρούτων, φύκια, κοπριά, υπολείμματα καφέ. Υλικά πλούσια σε άνθρακα είναι τα ξερά φύλλα, πριονίδια, χαρτιά, σανός, άχυρα.    

 

Τύποι κομποστοποίησης:

Απλή κομποστοποίηση στην αυλή  - Αν έχετε μια αυλή και μια ισορροπία σε υλικά άνθρακα, πεσμένα φύλλα ή άχυρο, καθώς και χόρτα από κομμένο γρασίδι και υπολείμματα τροφών, έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να κάνετε κομπόστ.

Γαιοσκώληκες κομποστοποίησης (vermicomposting) - Εάν έχεις μια μικρή αυλή ή ζείς σε διαμέρισμα και έχεις άφθονα υπολείμματα τροφών, αυτό το είδος της κομποστοποίησης είναι για σένα.

Υπολείμματα χλόης -  Αν έχεις κομμένο γρασίδι και δεν θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις σε κομπόστ μπορείς να τα αφήσεις στο έδαφος για να αποσυντεθεί. Τεχνικές και οφέλη για αυτήν την μέθοδο θα αναλύσω σε άλλο άρθρο

10 καλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να κάνεις κομποστοποίηση:

  1. Τα απόβλητα τροφίμων και κήπου αποτελούν το 30% των αποβλήτων.
  2. Η κομποστοποίηση  βοηθά να μειώσεις τα απόβλητα από τους χώρους υγειονομικής ταφής και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού.
  3. Θα μειώσει σημαντικά τα προβλήματα παράσιτων και τη χρήση φυτοφαρμάκων. Υγιή φυτά από υγιές έδαφος έχουν πολύ καλύτερη όψη  είναι πολύ πιο παραγωγικά και έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να καταπολεμήσουν παράσιτα και ασθένειες.
  4. Προσθέτοντας οργανικά υλικά στο έδαφος βελτιώνεται η κατακράτηση νερού.
  5. Προσθέτοντας κομπόστ στο χώμα θρέφεις ωφέλιμους οργανισμούς.
  6. Το κομπόστ διορθώνει τα αμμώδη και αργιλώδη εδάφη.
  7. Το κομπόστ παρέχει μια πηγή θρεπτικών συστατικών, αργής απελευθέρωσης,  που βοηθά το έδαφος να τα κρατά αρκετό καιρό για να τα χρησιμοποιήσουν τα φυτά.
  8. Η κομποστοποίηση εξοικονομεί χρήματα, μπορείς να αποφύγεις το κόστος αγοράς βελτιωτικών εδάφους, σάκους κοπριάς κ.λ.π.
  9. Η σωστή διατροφή των φυτών σας θα βελτιώσει και τη δική σας διατροφή. Τα φυτά που καλλιεργούνται σε εξαντλημένα εδάφη έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
  10. Η οικιακή κομποστοποίηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκπαίδευση των παιδιών για τη φύση και τον κύκλο της ζωής.

 

Μέθοδος κομπόστ σε 18 ημέρες του Berkley

Το κομπόστ, όπως αναφέρθηκε,  αποτελείται από άνθρακα και άζωτο. Το άζωτο θερμαίνει το κομπόστ πολύ γρήγορα και ο άνθρακας είναι το σφουγγάρι που απορροφά τη θερμότητα. Τα κύρια κριτήρια για την επιτυχία του κομπόστ είναι μια αναλογία της τάξης του 25-30 μέρη άνθρακα προς 1 μέρος άζωτο. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχεις από υλικά, τόσο πλουσιότερο το φάσμα των μικροοργανισμών.

 Τα υλικά άνθρακα είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν διότι χρειάζονται πολλά από αυτά. Ο άνθρακας πρέπει να τεμαχίζεται για να δημιουργήσει μεγαλύτερη επιφάνεια που θα επιτρέπει στα μικρόβια να το διασπάσουν γρηγορότερα.

Η μέθοδος  κομποστοποίησης του Berkley, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είναι ένα ζεστό κομπόστ. Ένα ζεστό κομπόστ θα σκοτώσει τα παθογόνα, τους σπόρους ζιζανίων και είναι ένας γρήγορος τρόπος για το τελικό αποτέλεσμα. Μια κρύα μέθοδος κομπόστ είναι ένας σωρός που μένει για πολλούς μήνες, μερικές φορές και χρόνια, όταν διασπάται πολύ αργά χωρίς βοήθεια.

Το ελάχιστο μέγεθος για ένα ζεστό κομπόστ είναι 1 έως 1,5 κυβικό μέτρο . Εάν απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες θα πρέπει να διατηρείται στο ίδιο ύψος, αλλά μπορεί να γίνει σε σειρά. Τα κύρια πράγματα που παίζουν ρόλο στην παραγωγή κομπόστ είναι η αναλογία άνθρακα προς άζωτο, ο αέρας και το νερό.

 

Συστατικά

0.33 του κυβικoύ κοπριά, οποιοδήποτε είδος

0.33 του κυβικού υψηλής περιεκτικότητας άνθρακα 'οπως τεμαχισμένη εφημερίδα, πριονίδι, άχυρο, ξερά φύλλα.

0.33 του κυβικού πράσινο υλικό όπως γρασίδι και διάφορα είδη χλόης.

 

Κάνε το σωρό σε στρώματα ξεκινώντας με άνθρακα.

Βάλε έναν ενεργοποιητή που θα "ανάψει" το κομπόστ όπως ένα νεκρό ψάρι, μπορεί να προστεθεί σε όχι περισσότερο από 5 τοις εκατό, αλλά να είναι στη μέση. Ψιλοκομμένο σύμφυτο, αχίλλεια, τσουκνίδα ή παλιό κομπόστ μπορούν επίσης να προστεθούν ως ενεργοποιητές.

Πρόσθεσε νερό μέχρι να στάξει.

Κάλυψε το σωρό με κλαδιά και  στη συνέχεια με ένα κάλυμμα. Τα κλαδιά θα επιτρέπουν στον αέρα που κυκλοφορεί και έτσι δεν θα γίνει αναερόβια η επιφάνεια.

Άφησε το σωρό για να σταθεί μέχρι την 4η ημέρα μετά γύρνα το με μια πιρούνα φέρνοντας το μέσα, έξω. Επαναλαμβάνεις την 6η και 8η ημέρα.

Έλεγξε για υγρασία πιέζοντας ένα κομμάτι από το κομπόστ στα χέρια σου, θα πρέπει να στάζει μόνο μία ή δύο σταγόνες νερό σαν ένα στημένο σφουγγάρι. Αν είναι αρκετά υγρό, γύρισε το ξανά. Εάν είναι πάρα πολύ υγρό, χαλάρωσε το κατά την περιστροφή και κάνε μια καμινάδα στο κέντρο για να εξατμιστεί η υγρασία. Θα πρέπει να επεκτείνεις το συνολικό χρόνο επεξεργασίας του κομπόστ κατά δύο ημέρες με ένα επιπλέον γύρισμα.

Οι περισσότερη ζωή υπάρχει στους 55 ° - 65 ° C  και αυτή είναι η θερμοκρασία που το κομπόστ πρέπει να έχει. Μπορεί να ελεγχθεί με ένα θερμόμετρο ή ένας απλός τρόπος είναι να βάλεις το χέρι σου μέσα στο σωρό. Αν είναι πάρα πολύ ζεστό αλλά μπορείς να αφήσεις το χέρι σου σε αυτό, είναι εντάξει. Γύρισε το κομπόστ κατά τις ημέρες 10, 12, 14, 16, και θα πρέπει να είναι έτοιμο την 18η ημέρα. Θα είναι μόνο ζεστό, σκούρο καφέ, με λίγα κομμάτια σε αυτό και θα έχει μια καλή γήινη μυρωδιά.

 

Προβλήματα

Εάν προκύψει μια λευκή σκόνη, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ υγρό ή πολύ ζεστό. Αν είναι πολύ υγρό κάνει μια σήραγγα αέρα με ένα ξύλινο κοντάρι στην κορυφή. Αν κατά την 6η ημέρα δεν είναι ζεστό, έλεγξε: μήπως έχει πάρα πολύ υγρασία ή όχι αρκετή;  Ήταν το ελάχιστο ύψος 1,5 μέτρο; Αν δεν είναι αρκετά ζεστό και το μέγεθος και η υγρασία είναι σωστή, τότε θα πρέπει να προσθέσεις περισσότερο άζωτο, όπως κοπριά. Αν αυτό είναι μειωμένο σε μέγεθος και μυρίζει, υπάρχει πάρα πολύ άζωτο, πρόσθεσε κάποιο τεμαχισμένο άνθρακα, όπως πριονίδι.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση