Στοιχεία Σχεδιασμού

Η μαγεία κατασκευής μιας σπείρας βοτάνων και γιατί κάθε κήπος πρέπει να έχει μια!

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πρέπει, όποιος μπορεί, να φτιάξει μια σπείρα βοτάνων και οι βασικότεροι από αυτούς είναι οι παρακάτω . Τα βότανα κάνουν το φαγητό πιο γευστικό,  χρησιμοποιούνται σε σάλτσες και μαρινάδες, μέσα σε έλαια, ή απλά ψιλοκομμένα πάνω από σχεδόν οτιδήποτε. Τα βότανα έχουν επίσης πάρα πολλά οφέλη στην υγεία μας, τόσο για την πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων καθώς και για  καθημερινές ενοχλήσεις όπως πονοκεφάλους. Τέλος, είναι μεταξύ των πιο εύκολων φυτών από θέμα απαιτήσεων και φροντίδας και μπορούν σχεδόν άμεσα να καταλήξουν από την φύτευση στην κουζίνα.

Η σπείρα βοτάνων είναι ένα κάθετο σύστημα που εκμεταλλεύεται τον περιορισμένο χώρο στον κήπο.  Έχει διάμετρο βάσης περίπου 1.5-2 μέτρα ενώ το ύψος του είναι 1-1,3 μέτρα. Είναι χτισμένη σε επίπεδο έδαφος και οι τοίχοι κατασκευάζονται με τούβλα ή πέτρες. Η σπείρα προσφέρει όχι μόνο μια πρακτική λύση αλλά και ένα πολύ ωραίο αισθητικά αποτέλεσμα.

Πως λειτουργεί

Η σπείρα φτιάχνεται κάθετα για να εκμεταλλευτούμε την  βαρύτητα που επιτρέπει στο νερό να ρέει ελεύθερα από την κορυφή προς τη βάση. Με αυτόν τον τρόπο τα φυτά που ευδοκιμούν σε ξηρές συνθήκες τοποθετούνται στην κορυφή, ενώ εκείνα που απαιτούν υγρές συνθήκες φυτεύονται στο κάτω μέρος. Επίσης, εκτός από το νερό, λαμβάνουμε υπ' όψιν και τις απαιτήσεις των φυτών σε ότι αφορά την τοποθέτηση τους. 

Πλεονεκτήματα

1. Μεγιστοποιεί τον περιορισμένο χώρο

Ο σπείρα είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για ένα προαστιακό σπίτι που έχει ένα μικρό κήπο. Καταλαμβάνει μόνο μια διάμετρο κοντά στα 2 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει μια μεγάλη ποικιλία από βότανα.

2. Δημιουργεί ποικίλα μικροκλίματα

Κάθε επίπεδο της σπείρας βοτάνων προσφέρει ένα διαφορετικό κλίμα για τα αρωματικά φυτά. Για παράδειγμα, η κορυφή έχει ξηρότερες συνθήκες και είναι υπό την άμεση λάμψη του ήλιου, ενώ το κάτω μέρος έχει υγρές συνθήκες και είναι λίγο πιο σκιασμένο. Ως εκ τούτου, μπορείτε να φυτέψετε τα βότανα σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με τις απαιτήσεις τους.

3. Μικρές απαιτήσεις συντήρησης

Η αρχική κατασκευή μπορεί να απαιτεί αρκετή δουλειά, αλλά στη συνέχεια απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Το πότισμα δεν είναι απαραίτητο ειδικά αν έχετε ένα σύστημα άρδευσης με έναν μικρό ψεκαστήρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι η φύτευση και η συγκομιδή.

4. Ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Γιατί να πηγαίνεις στην αγορά για να αγοράσεις τα βότανα σου, όταν τα έχεις έξω από την πόρτα σου; Η ικανοποίηση που αισθάνεσαι όταν κόβεις κάτι με τα χέρια σου από τον κήπο, για να το χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα, είναι μοναδική!

5. Εξοικονομεί νερό

Σε μια περιοχή που δέχεται πολλή βροχή, μια σπείρα βοτάνων παρέχει άριστη αποστράγγιση, ενώ για πιο ξηρές περιοχές, το νερό συγκρατείται στο κάτω μέρος. 

 

Κάτοψη - όψη και παράδειγμα φύτευσης

 

 

1. Βάλσαμo 8.   Φασκόμηλο
2. Καλέντουλα   9.   Εχινάκια
3. Κόλιαντρο  10. Χαμομήλι
4. Μαιντανός 11. Θυμάρι
5. Σχοινόπρασο 12. Ρίγανη
6. Μάραθος 13. Άνηθος
7. Αχιλλέα (Αγριαψιθιά) 14. ΔενδρολίβανοΕγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση