Στοιχεία Σχεδιασμού

Το θαυματουργό τσάι κομπόστ!

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Όσοι ασχολούνται με την κηπουρική ξέρουν ότι το κομπόστ κάνει θαύματα. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα καλύτερο από το απλό κομπόστ, και αυτό είναι τσάι κομπόστ. Όπως υποδηλώνει το όνομα το κομπόστ τσαγιού γίνεται με εμβάπτιση λιπάσματος στο νερό. Χρησιμοποιείται είτε για ψεκασμό στα φύλλα ή απευθείας εφαρμογή στο έδαφος, ανάλογα με το πού το φυτό έχει προβλήματα.

Γιατί όμως να μπεις σε αυτήν την διαδικασία, που είναι πράγματι πιο χρονοβόρα, με την προετοιμασία και τον ψεκασμό και να μην εφαρμόσεις το κομπόστ απευθείας στο έδαφος; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Κατ 'αρχήν, το τσάι κομπόστ πάει την κομποστοποίηση ένα βήμα παρακάτω, με ποιό τρόπο; όταν ψεκάζεται πάνω στα φύλλα βοηθά στην καταστολή των ασθενειών του φυλλώματος, αυξάνει την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που είναι διαθέσιμα στο φυτό και επιταχύνει τη διάσπαση των τοξινών. Η χρήση τσαγιού κομπόστ έχει ακόμη αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διατροφική ποιότητα και βελτιώνει τη γεύση των λαχανικών. Ουσιαστικά αν δεν εφαρμόζεται τσάι κομπόστ στο χώμα σας και στο φύλλωμα των φυτών σας, τότε χάνετε μια ολόκληρη σειρά από οφέλη.

Τι θα χρειαστείς

Έναν κουβά 20λιτρο

Αεραντλία ικανή να τροφοδοτήσει 3-4 αερόπετρες ή έναν μικρό κυκλοφορητή

Κομπόστ,

Μελάσα, κατά προτίμηση οργανική και να γράφει "unsulfured"

Κάτι για να μπει μέσα το κομπόστ όπως μια μαξιλαροθήκη ή ένα παλιό καλσόν

 

Διαδικασία

Γεμίζεις τον κουβά νερό το οποίο δεν πρέπει να έχει χλώριο. Αν το μόνο νερό διαθέσιμο είναι βρύσης, τότε βάζεις την αεραντλία σε λειτουργία μέσα στο νερό και την αφήνεις να λειτουργεί 24 ώρες. Γεμίζεις δυο κούπες κομπόστ και τις βάζεις μέσα στην μαξιλαροθήκη και κατόπιν μέσα στον κουβά. Προσθέτεις δυο κουταλιές της σούπας μελάσα κι ανακατεύεις. Το κομπόστ μας δίνει τους μικροοργανισμούς και η μελάσα αποτελεί την τροφή τους, έτσι σε δυο-τρεις μέρες θα πολλαπλασιαστούν στον επιθυμητό βαθμό. Κλείνεις την αεραντλία, βγάζεις την μαξιλαροθήκη και μυρίζεις το εκχύλισμα. Αν η μυρωδιά είναι ευχάριστη τότε το χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα αραιώνοντας το με νερό, πάλι άνευ χλωρίου, σε αναλογία ένα τσάι προς δέκα νερό. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιηθεί εντός μιας ώρας με διαβροχή στο χώμα ή ψέκασμα στα φύλλα ή και τα δυο. Αν το εκχύλισμα έχει άσχημη μυρωδιά δεν το χρησιμοποιείς. Η συχνότητα εφαρμογής είναι κάθε δυο εβδομάδες. Τα υπολείματα από το κομπόστ δεν τα πετάμε αλλά τα βάζουμε στις γλάστρες καθότι έχουν ακόμα αρκετούς ωφέλιμους μικροοργανισμούς.

Για να κάνεις καλό τσάι  θα πρέπει να έχεις καλό και ώριμο κομπόστ. Το κομπόστ που προέρχεται από γαιοσκώληκες (vermicompost) κάνει επίσης εξαιρετικό τσάι, χωρίς την ταλαιπωρία του παραδοσιακού κομπόστ. Τσάι που παρασκευάζεται από vermicompost, που έχει προέλθει με τη σειρά του από μια σωστή ποσότητα χαρτιού και ξυλωδών υλικών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χουμικό οξύ, μια οργανική ουσία η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εσπεριδοειδή ή άλλα δέντρα και θάμνους ή πολυετή φυτά.

Το τσάι μπορεί να κυριαρχείται είτε από βακτήρια είτε από μύκητες. Ποιο από τα δύο θέλεις εξαρτάται από το τι φυτά καλλιεργείς και το είδος του εδάφους που έχεις. Χρειάζεσαι πάντα ένα τσάι που κυριαρχούν τα βακτήρια για ψεκασμο φυλλώματος, ανεξάρτητα από το φυτό. Επίσης τσάι πλούσιο σε βακτήρια είναι καλύτερο για εφαρμογή στο έδαφος πριν την καλλιέργεια λαχανικών και βοτάνων. Τσάι πλούσιο σε μύκητες είναι καλό για τα οπωροφόρα δέντρα. Έρευνα έχει δείξει ότι ένας ψεκασμός του φυλλώματος με τσάι βακτηρίων είναι εξαιρετικά χρήσιμος για την πρόληψη των ασθενειών φυλλώματος που μαστίζουν τις περισσότερους κήπους. 

Για να κυριαρχούν βακτήρια στο τσάι, θα πρέπει το κομπόστ να γίνεται από μια υπεροχή των πράσινων υλικών. Χρειάζεται ένα μείγμα από 25 τοις εκατό υψηλών σε άζωτο συστατικών, 45 τοις εκατό πράσινων συστατικών και 30 τοις εκατό ξυλωδών υλικών. Υλικά πλούσια σε άζωτο είναι η κοπριά και τα όσπρια, όπως αλφάλφα, μπιζέλι, τριφύλλι, ή φυτικά υπολείμματα φασολιού. Πράσινο υλικό περιλαμβάνει οποιοδήποτε πράσινο φυτό, τα υπολείμματα της κουζίνας, τα  κατακάθια καφέ, τα οποία, αν και καφέ χρώμα, περιέχουν σάκχαρα και πρωτεΐνες που αγαπούν τα βακτήρια. Ξυλώδη υλικά είναι τα ροκανίδια, πριονίδια και τεμαχισμένη εφημερίδα.

Πέρα από αυτά τα συστατικά, το τσάι μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα χρήσιμα συστατικά όπως το υγρό kelp που προέρχεται από τα τεράστια θαλάσσια φύκη kelp του Ατλαντικού προσφέροντας πολύτιμα μέταλλα και βοηθώντας ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και του κορμού. Άλλα συστατικά είναι το εκχύλισμα yucca, η μαρμαρόσκονη, το χουμικό οξύ και πολλά άλλα.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση