Στοιχεία Σχεδιασμού

Rocket Mass Heater - Ζέστανε το σπίτι σου οικονομικά

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Όταν πρωτάκουσα για Rocket Mass Heater, το 2010 αν θυμάμαι καλά, ομολογώ πως ήμουν αρκετά σκεπτικός, ιδιαίτερα μετά το πρώτο σχέδιο που αντίκρισα.

Δεν μπορούσα να χωνέψω πως γίνεται να μπαίνουν τα ξύλα κάθετα σε έναν τροφοδότη με τη φωτιά να καίει πλαγίως και όλο αυτό χωρίς να φέρνει πίσω καπνό! Μέχρι τότε ήξερα της σόμπες Rocket (Rocket Stove) οι οποίες έχουν έναν πολύ απλό αλλά έξυπνο σχεδιασμό που επιτυγχάνει υψηλή απόδοση χάρη στην πολύ καλή καύση του ξύλου. Η λέξη Rocket, που σημαίνει "πύραυλος", δεν έχει να κάνει με κάτι... διαστημικό, αλλά με τον ήχο που κάνει η σόμπα κατά τη διάρκεια λειτουργίας, ήχος που οφείλεται στον αέρα που τραβάει στον θάλαμο καύσης. Η σόμπα Rocket χρησιμοποιείται κυρίως για μαγείρεμα αλλά και για θέρμανση. 

Rocket Mass Heater τώρα, το Rocket το καλύψαμε, Mass Heater όπως θερμική μάζα ή θερμαντήρας μάζας. Ιδέα απλή και λαμπρή, το ξύλο καίγεται σε ένα μοναδικά διαμορφωμένο θάλαμο καύσης  που το καίει άκρως αποτελεσματικά. Η θερμότητα που παράγεται από το καύσιμο θερμαίνει μια μεγάλη θερμική μάζα, συνήθως κάποια μορφή πάγκου από πηλό ή άλλο κατάλληλο υλικό. Τη στιγμή που η εξάτμιση εξέρχεται από το δωμάτιο, η θερμοκρασία των αερίων, που είναι ως επί το πλείστον νερό και διοξείδιο του άνθρακα, είναι 30 - 35 βαθμοί κελσίου. 

Πλεονεκτήματα

Χρειάζεται πολύ λιγότερο ξύλο για θέρμανση. Το πόσο εξαρτάται από το πού ζείς, αλλά ένας γενικός κανόνας είναι περίπου το ένα τέταρτο έως ένα έκτο από αυτό που ένα πολύ αποτελεσματικό τζάκι ή ξυλόφουρνος χρησιμοποιεί για να θερμάνει ένα δωμάτιο - σπίτι.

Ελάχιστη ρύπανση. Η φωτιά καίει τόσο έντονα που στο τέλος εξέρχονται μόνο υδρατμοί και διοξείδιο του άνθρακα.Το "ενεργειακό αποτύπωμα" είναι ουδέτερο, υπολείμματα από κλαδιά στην αυλή ή κλαδιά που έχουν πέσει από δέντρα είναι όλα όσα χρειάζονται στις περισσότερες περιπτώσεις. Το μόνο που μένει στο θάλαμο καύσης είναι λίγο άσπρη στάχτη.

Καλύτερο στη διατήρηση της θερμότητας. Σχεδόν το 90% της παραγόμενης θερμότητας παραμένει στο σπίτι αντί να χαθεί από την καμινάδα. Η θερμική μάζα μπορεί να κρατήσει την ακτινοβολούμενη θερμότητα για 12-48 ώρες μετά το τέλος της φωτιάς.

Χρειάζεται λιγότερη επίβλεψη. Καθώς η θερμότητα ακτινοβολεί πολύ μετά το τέλος της φωτιάς, δεν υπάρχει λόγος να την κρατάς με το ρολόι και μετά να έχεις το νου σου στα κάρβουνα.

Μειονεκτήματα

Πρέπει να το φτιάξεις μόνος σου. 

Είναι βαρύ! Η θερμική μάζα που γίνεται κυρίως από πηλό ζυγίζει πολύ. Δεν μπορείς απλά να τα εγκαταστήσεις οπουδήποτε.

Χρησιμοποιείται συνήθως πηλός - πλιθιά. Για μερικούς, αυτό είναι υπέροχο. Για άλλους, ας πούμε απλώς ότι δεν συνδυάζεται με ένα τελείως διαφορετικό στυλ διακόσμησης.

Παίρνει κάποιο χρόνο για να ζεσταθεί. Μια μεγάλη θερμική μάζα μπορεί να πάρει έως και 4 ώρες για να ζεσταθεί αλλά τότε θα διατηρήσει τη θερμότητα για πολύ περισσότερο.

 

Αν και δεν έχω ακόμα αξιωθεί να φτιάξω ένα, νομίζω ότι ήρθε ο καιρός και μόλις το κάνω θα ανεβάσω λεπτομερές άρθρο. Πιστεύω πραγματικά ότι αυτός πρέπει να είναι ο καθαρότερος και πιο βιώσιμος τρόπος για τη θέρμανση ενός συμβατικού σπιτιού.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση