Στοιχεία Σχεδιασμού

Νερό Ιτιάς - 100% φυσική ορμόνη ριζοβολίας

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Το "Νερό Ιτιάς" είναι μια σπιτική και απόλυτα φυσική ορμόνη ριζοβολίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης των ριζών των μοσχευμάτων που προσπαθείς να πολλαπλασιάσεις. 

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει μπορεί να αποδοθεί σε δύο ουσίες που απαντώνται στα είδη Salix (Ιτιά), δηλαδή το ινδολοβουτυρικό οξύ (IBA) και το σαλικυλικό οξύ (SA). Το ινδολοβουτυρικό οξύ (IBA) είναι φυτική ορμόνη που διεγείρει την ανάπτυξη των ριζών. Παρουσιάζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στις αναπτυσσόμενες άκρες στα κλαδιά ιτιάς. Κόβεις τα ενεργά αναπτυσσόμενα τμήματα ενός κλαδιού ιτιάς, τα βυθίζεις στο νερό και μέσω της εκχύλισης  θα απελευθερωθούν σημαντικές ποσότητες ΙΒΑ. Το σαλικυλικό οξύ (SA), που είναι μια χημική ουσία παρόμοια με την δραστική ουσία της Ασπιρίνης, είναι φυτική ορμόνη που εμπλέκεται στη σηματοδότηση της άμυνας ενός φυτού και συμμετέχει στη διαδικασία της "συστημικής αποκτούμενης αντίστασης" (SAR). Όταν ένα μέρος του φυτού δέχεται επίθεση από παθογόνους παράγοντες, ενεργοποιείται "αντίδραση αντίστασης" (ενεργοποιεί την εσωτερική άμυνα του φυτού) σε άλλα μέρη του φυτού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αντίδραση άμυνας σε κοντινά φυτά με μετατροπή του σαλικυλικού οξέος σε πτητική χημική μορφή. 

Όταν εφαρμόσεις νερό ιτιάς, τόσο το σαλικυλικό οξύ όσο και το IBA διεισδύουν στο νερό και θα έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα στο να "πιάσουν" τα μοσχεύματα. Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα νέα μοσχεύματα είναι η μόλυνση από βακτήρια και μύκητες. Το σαλικυλικό οξύ βοηθά τα φυτά να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και έτσι μπορούν να δώσουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Τα φυτά, όταν προσβάλλονται από μολυσματικούς παράγοντες, συχνά δεν παράγουν σαλικυλικό οξύ αρκετά γρήγορα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, οπότε η παροχή του οξέος στο νερό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής.

Το νερό της ιτιάς μπορεί να γίνει από μοσχεύματα οποιουδήποτε δέντρου ή θάμνου της οικογένειας της ιτιάς, μιας ομάδας φυτών με την επιστημονική ονομασία του Salix. Όσο περισσότερο τα μοσχεύματα διαβρέχονται στο νερό, τόσο ισχυρότερο θα είναι το προκύπτον νερό ιτιάς. Οι συστάσεις για την ακριβή μέθοδο διαβροχής ποικίλλουν, το κρύο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οι χρόνοι εμβάπτισης τεσσάρων ή περισσότερων εβδομάδων αναφέρονται συχνά. Άλλοι χρησιμοποιούν βραστό νερό για τη διαβροχή των κλαδιών ιτιάς και έτσι να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το μείγμα σε περίπου 24 ώρες.

Πώς να φτιάξεις  "Νερό Ιτιάς"

1. Συλλέγεις νέα κλαδιά και στελέχη από οποιοδήποτε είδος ιτιάς (Salix) με πράσινο ή κίτρινο φλοιό. Μην χρησιμοποιήσεις την παλαιότερα που έχουν καφέ ή γκρίζο φλοιό.

2. Αφαιρείς όλα τα φύλλα, αυτά δεν χρησιμοποιούνται. Μην σπαταλάς όμως καλά πράσινα υλικά, χρησιμοποίησε τα στο κομπόστ ή στον κήπο για εδαφοκάλυψη.

 

  

3. Πάρε τα κλαδιά και κόψε τα σε μικρά κομμάτια μήκους 2,5 εκ.

4. Το επόμενο βήμα είναι να προσθέσεις το νερό. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για την εκχύλιση των φυσικών ορμονών του φυτού.

⦁ Τοποθέτησε τα ψιλοκομμένα κλαδιά της ιτιάς σε ένα δοχείο και κάλυψε τα με βραστό νερό και άφησε το όλη νύχτα.

⦁ Τοποθέτησε τα ψιλοκομμένα κλαδιά ιτιάς σε ένα δοχείο και κάλυψε τα με νερό βρύσης (όχι ζεστό) και άφησε τα για αρκετές ημέρες.

⦁ Όταν τελειώσεις τη διαδικασία, σουρώνεις το υγρό  με ένα φίλτρο ή κόσκινο. Το υγρό είναι τώρα έτοιμο για χρήση για την ριζοβολία μοσχευμάτων. Μπορείς να διατηρήσεις το υγρό για έως και δύο μήνες εάν το βάλεις σε ένα βάζο με ένα σφιχτό καπάκι και στο ψυγείο. Θυμήσου να σημειώσεις στο βάζο την ημερομηνία που το παρασκεύασες.

⦁ Για τη χρήση, απλώς ρίχνεις λίγο νερό ιτιάς σε ένα μικρό βάζο και τα τοποθετείς μέσα σαν λουλούδια για μία νύχτα έτσι ώστε να λάβουν την ορμόνη. Στη συνέχεια, τα προετοιμάζεις για φύτευση όπως θα έκανες κατά τη διαδικασία οποιωνδήποτε άλλων μοσχευμάτων.

⦁ Ο δεύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις την φυσική αυτή ορμόνη είναι να το χρησιμοποιήσεις για πότισμα απευθείας στα μοσχεύματα. Το πότισμα των μοσχευμάτων δύο φορές με νερό ιτιάς θα πρέπει να είναι αρκετό για να τους βοηθήσει να ριζώσουν.

 

Εν κατακλείδι

Όπως διάβασες παραπάνω, αυτό είναι ένα χρήσιμο tip για τον κήπο σου που είναι πραγματικά εύκολο να παρασκευαστεί και συμβαδίζει με τις αρχές της Περμακουλτούρας για την αποφυγή ρύπανσης και τη φροντίδα για το περιβάλλον! Δεν χρειάζεται να αγοράσεις συνθετικά χημικά, δοχεία, όλα είναι 100% φυσικά και το καλύτερα από όλα, δωρεάν! Έτσι, την επόμενη φορά που θα δεις μπροστά σου μια ιτιά και απολαύσεις τη δροσιά κάτω από την σκιά της, θυμήσου να πάρεις μερικά φρέσκα κλαδάκια για το σπίτι.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση