Αρχές της Permaculture

Αρχές της Περμακουλτούρας - Πρώτη Αρχή - Παρατήρηση και αλληλεπίδραση

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η παροιμία του Holmgren για αυτήν την Αρχή: Η ομορφιά είναι στα μάτια του θεατή!

Για να σχεδιάσουμε συστήματα με τις αρχές της Περμακουλτούρας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φύση ως οδηγό. Ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να παρατηρήσουμε πραγματικά τι κάνει η φύση. Αφιέρωσε χρόνο και κάτσε να παρατηρήσεις! Μην το θεωρήσεις ανούσιο, δεν είναι σπατάλη χρόνου, το αντίθετο μάλιστα! Θυμήσου ότι η Περμακουλτούρα είναι 90% σκέψης - σχεδιασμός και 10% δουλειά, ενώ η σύγχρονη γεωργία είναι συνήθως το ακριβώς αντίθετο.

Πιστεύω ότι στην παρατήρηση υπάρχουν δύο συνιστώσες. Η πρώτη είναι η γενική παρατήρηση - τι βλέπεις; απλά αυτό.  Ακούγεται εύκολο αλλά συνήθως δεν μένουμε απλά σε αυτό και μεταφερόμαστε σε άλλες σκέψεις. Για παράδειγμα, "έχω πολλά σαλιγκάρια στο μποστάνι μου... πρέπει να τα περιορίσω, να βάλω παγίδες; τι να κάνω;" ή "μαζεύονται πολλά περιστέρια στο τάδε σημείο και λερώνουν... τι να κάνω για να τα διώξω; να βάλω κάποια εμπόδια; ένα σκιάχτρο ίσως;" Σε πρώτη φάση δεν θέλω αυτή την μεταπήδηση σκέψης από την παρατήρηση στην λύση, θέλω μόνο την παρατήρηση. Δηλαδή, "έχω πολλά σαλιγκάρια στο μποστάνι, τέλος. Μαζεύονται πολλά περιστέρια στο τάδε σημείο και λερώνουν, τέλος. 

Προσπάθησε να κρατάς ένα ημερολόγιο με τις παρατηρήσεις σου.

Η δεύτερη συνιστώσα της παρατήρησης είναι η συλλογή πιο επιστημονικών δεδομένων, όπως: Ποιες είναι οι υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους; Σε ποια κατεύθυνση φυσούν οι εποχιακοί άνεμοι; Πού σκιάζει ο ήλιος σε κάθε εποχή; Ποιό τύπο εδάφους διαθέτουμε στην ιδιοκτησία μας; Ποια φυσική βλάστηση υπάρχει τώρα; Ποια ζώα επισκέπτονται την ιδιοκτησία μας; Πού συλλέγονται βροχές και / ή τρέχουν στην ιδιοκτησία μας; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ειδικά δεδομένα που πρέπει να συλλέγουμε πριν από την εφαρμογή ενός συστήματος Περμακουλτούρας.

Καταλαβαίνω ότι μπορεί πολλοί να το βρίσκουν βαρετό αλλά είναι πραγματικά πολύ σημαντικό! Ο Bill Mollison συνηστά την παρατήρηση του τόπου μας για ένα ολόκληρο έτος πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Η αλληλεπίδραση είναι το δεύτερο μέρος αυτής της πρώτης Αρχής. Εδώ αναλαμβάνουμε δράση σχετικά με τις παρατηρήσεις που κάναμε. Εδώ είναι το σημείο που εφαρμόζουμε μια αλλαγή. 

Πολλές φορές, όπως στα παραπάνω παραδείγματα, κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις που ουσιαστικά τις θεωρούμε προβλήματα για τον χώρο μας. Καλό είναι να μην βιαζόμαστε να τις χαρακτηρίσουμε ως "πρόβλημα" αλλά να προσπαθήσουμε να δούμε παραπέρα. Εδώ έρχεται και "κουμπώνει", τις περισσότερες φορές, ένας κανόνας της Περμακουλτούρας που λέει: "το πρόβλημα είναι και η λύση"(Bill Mollison). Δηλαδή, αντί να προσπαθούμε να βρούμε λύση στο υποτιθέμενο πρόβλημα, ας σκεφτούμε καλύτερα μήπως αυτό το πρόβλημα μπορεί να εξυπηρετήσει έναν άλλο σκοπό και τελικά να μας δώσει μια λύση σε κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί.

Σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα: μήπως αντί να θεωρούμε τα περιστέρια ως μια ενοχλητική ύπαρξη για τον χώρο μας, που το μόνο που κάνει είναι να λερώνει, να σκεφτούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα περιτώματα τους? Μήπως θα ήταν μια καλή ιδέα να τοποθετήσουμε από κάτω το κομπόστ μας ωστέ να λιπαίνεται περαιτέρω, εντελώς δωρεάν? μήπως να ενθαρύνουμε τα περιστέρια να επισκεφτούν το μποστάνι μας, σκορπίζοντας σε αυτό λίγη τροφή, την εποχή που το ετοιμάζουμε για σπορά? Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες λύσεις, το σίγουρο πάντως είναι ότι κερδίζουμε ένα ακόμα θετικό στοιχείο για τον χώρο μας, χωρίς κόπο, απλά σκεπτόμενοι διαφορετικά από τον τρόπο που έχουμε μάθει. 

Αφού λοιπόν εφαρμόσουμε την αλλαγή, πρέπει να επιστρέψουμε και να παρατηρήσουμε ξανά. Δούλεψε αυτή η αλλαγή? Τι άλλο προέκυψε από αυτήν την αλλαγή; Μπορούμε να τροποποιήσουμε περισσότερο; Χρειάζεται; Μήπως για κάποιο λόγο πρέπει να επιστρέψουμε τα πράγματα στο πώς ήταν;

Η παρατήρηση και η αλληλεπίδραση είναι η πρώτη αρχή για έναν σπουδαίο λόγο ... είναι ζωτικής σημασίας ώστε να δημιουργηθεί ένα επιτυχημένο σύστημα Περμακουλτούρας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση