Αρχές της Permaculture

Αρχή Δεύτερη - Σύλληψη και αποθήκευση ενέργειας

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η Παροιμία του Holmgren για αυτήν την αρχή: Κάνε σανό ενώ ο ήλιος λάμπει.

Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να σκεφτούμε την ενέργεια σε ένα σύστημα Περμακουλτούρας  είναι αυτή η ουσία της φύσης που μεταφέρεται μεταξύ των τμημάτων ενός συστήματος με την ικανότητα να παράγει έργο. Η δουλειά μας είναι να σχεδιάσουμε συστήματα που συλλέγουν την ενέργεια πριν αυτή να μεταφερθεί κάπου αλλού όπου δεν θα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε. Το άλλο κομμάτι είναι να αποφευχθεί η απώλεια ενέργειας που έχουμε ήδη αποθηκεύσει.

Οι μορφές ενέργειας που συνήθως μας αφορούν είναι:

⦁ Το φως του ήλιου - σύλληψη με παθητική σχεδίαση βιοκλιματικού σπιτιού, ηλιακούς συλλέκτες, ηλιακή θέρμανση νερού, ηλιακή μαγειρική, και φυσικά, φυτά! 

⦁ Άνεμος - τον συλλαμβάνουμε με μια ποικιλία σχεδίων ανεμόμυλου

⦁ Νερό - συλλαμβάνεται σε λίμνες και με ροή μέσω μικρο-υδροηλεκτρικής, συλλαμβάνεται από στέγες,  με κοίλους ισοϋψής συλλέκτες  (swales) και από το δρόμο / πορεία απορροής.

⦁ Βιομάζα - συλλαμβάνεται σε αναπτυσσόμενα πράγματα: φρούτα, λαχανικά, κούτσουρα, καυσόξυλα, κλαδιά, ζωικά (κρέας, γάλα, και φυτικές ίνες), τα ψάρια, το μέλι, κ.λ.π.

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε την ενέργειά μας με τους εξής τρόπους:

⦁ Μπαταρίες - Αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακή, υδροηλεκτρική, αιολική.

⦁ Τρόφιμα - Διατηρώντας τρόφιμα με αφυδάτωση, κονσερβοποίηση, κατάψυξη, κάπνισμα, ζύμωση κλπ. Με την παραγωγή κρασιού, μπύρας, μελιού, κλπ. Χρησιμοποιώντας εντατική εκ περιτροπής βόσκηση ζώων για τη μεγιστοποίηση τροφής για τα ζώα μας.

⦁ Νερό - Μπορεί να αποθηκευτεί στο ίδιο το έδαφος ή σε φράγματα, λίμνες, δεξαμενές κ.λ.π.

⦁ Οργανική ύλη - αποθηκευμένη με τη μορφή κομποστοποίησης (που παράγεται από συστατικά στην ιδιοκτησία μας), μείωση της διάβρωσης του εδάφους με κατάλληλες χωματουργικές εργασίες και καλές πρακτικές διαχείρισης γης καθώς και συλλογή υπολειμμάτων που περνούν από την ιδιοκτησία μας.

⦁ Θέρμανση - Καλή μόνωση στα κτίρια μας, καλά σχεδιασμένοι ανεμοφράχτες που κρατάνε τους ψυχρούς ανέμους που χτυπούν τα κτίρια μας, τους κήπους και τα ζώα, αποθηκευμένα καυσόξυλα για χρήση αργότερα.

⦁ Φυτά - Μπορούν να αποθηκευτούν ως κόνδυλοι και βολβοί και σπόροι για μελλοντικές φυτεύσεις.

⦁ Χρήματα - Το χρήμα είναι απλώς μια εύκολα μεταβιβάσιμη μορφή ενέργειας που ο καθένας συμφωνεί να χρησιμοποιήσει και έχει σταθερές τιμές συναλλαγών. Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας. Ο σωστός χειρισμός των χρημάτων μας, η αποφυγή του χρέους και η σωστή επένδυση αποτελούν απλά περισσότερα παραδείγματα σύλληψης και αποθήκευσης ενέργειας.

"Κάνε σανό όταν ο ήλιος λάμπει", χρησιμοποιείται για να μας υπενθυμίσει ότι έχουμε ευκαιρίες να κεφαλαιοποιήσουμε και / ή να συλλέξουμε την ενέργεια που διέρχεται ή παράγεται στο σύστημα μας. Δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε ηλιακή ενέργεια τη νύχτα και δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τα φρούτα αφού έχουν πέσει από το δέντρο και έχουν σαπίσει. Χρησιμοποιώντας την πρώτη αρχή, Παρατήρηση και αλληλεπίδραση, μπορούμε να γνωρίζουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να συλλάβουμε αυτή την ενέργεια.

Με την ανάπτυξη συστημάτων που συλλέγουν πόρους όταν αυτοί είναι σε αφθονία, μπορούμε σε περιόδους ανάγκης να τους χρησιμοποιήσουμε. - David Holmgren

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση