Αρχές της Permaculture

Αρχή Τρίτη - Εξασφάλιση σοδειάς

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η παροιμία του Holmgren για αυτήν την Αρχή: Δεν μπορείς να εργαστείς με άδειο στομάχι.

Ενώ μπορεί να είναι μια ωραία ιδέα να κάνουμε κάτι για το τίποτα, αυτό είναι σχεδόν ανήκουστο. Ακόμη και δωρίζοντας ανώνυμα σε μια φιλανθρωπική οργάνωση,  μας κάνει να αισθανόμαστε καλά που βοηθήσαμε. Στην Περμακουλτούρα επιδιώκουμε να αποκτήσουμε πιο απτές αποδόσεις  αν και τα άυλα στοιχεία μας κάνουν να αισθανόμαστε αρκετά καλά επίσης.

Η τρίτη Αρχή συνδυάζεται πολύ ωραία με το δεύτερο μέρος της δεύτερης Αρχής. Η απόδοση που λαμβάνουμε είναι συνήθως με τη μορφή αποθηκευμένης ενέργειας. Είτε πρόκειται για λουλούδια, φρούτα, ξύλο ή ίνες, η απόδοση μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, φροντίζοντας για τον εαυτό μας, την οικογένειά μας και τη γη μας ... που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, την οικογένεια και τη γη μας ... είναι ένας συνεχής κύκλος.  Αν και η αρχή αυτή αναφέρεται κυρίως στην αυτοδυναμία, για κάποιους η απόδοση μπορεί να είναι μόνο στην ομορφιά ή το χρόνο που περνάνε σε εξωτερικούς χώρους.

Θυμηθείτε, όταν αποκτήσουμε σοδειά, πρέπει να έχουμε κατά νου την τέταρτη Αρχή "Εφαρμογή αυτορύθμισης", έτσι ώστε να μην υπερσυγκομίσουμε και σπάσουμε τον κύκλο. Ωστόσο, με ορισμένα συστήματα μικρής κλίμακας, εντατικά, έχουμε την ικανότητα να παράγουμε εξαιρετικά μεγάλες αποδόσεις. Ο Bill Mollison, όταν μίλησε για αυτήν την έννοια, δήλωσε: "Η απόδοση ενός συστήματος είναι θεωρητικά απεριόριστη ή περιορίζεται μόνο από την πληροφορία και τη φαντασία του σχεδιαστή".

"Δεν μπορείς να εργαστείς με άδειο στομάχι" μας υπενθυμίζει ότι χωρίς σοδειά, δεν υπάρχει βιωσιμότητα στα έργα μας.

Θυμήσου ότι πρέπει να παίρνεις πραγματικά χρήσιμες ανταμοιβές ως μέρος της εργασίας που κάνεις. - David Holmgren

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση