Φυτά

Ιτιά η πολυχρηστική!

Αξιολόγηση Χρήστη: 3 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι Ιτιές είναι ιθαγενή των εύκρατων κυρίως αλλά και κρύων περιοχών σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για την ιατρική, τη βιοτεχνία, και τα οικοδομικά υλικά.

Υπάρχουν περίπου 50 είδη ιτιάς και όλες τους αγαπούν τα υγρά εδάφη γι' αυτό και τις συναντάμε κυρίως κοντά σε ποτάμια, χείμαρρους ή ρυάκια.

 

Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Υφομοταξία: Διλληνιίδες (Dilleniidae)
Τάξη: Ιτεώδη (Salicales)
Οικογένεια: Ιτεοειδή (Salicaceae)
Γένος: Ιτέα (Salix)

 

Υπάρχουν αναφορές για την φαρμακευτική χρήση της ιτιάς, κατά του πυρετού και του πόνου, από το 2000 π.Χ και από τον Ιπποκράτη από το 400 π.Χ.  Το 1897 η Bayer ξεκίνησε την παραγωγή της ασπιρίνης βασισμένη σε μια τεχνική εξαγωγής της, από τον φλοιό της ιτιάς, η οποία αναπτύχθηκε από τον Γάλλο χημικό Charles Gerhardt. Επίσης ο φλοιός της χρησιμοποιείται στην βυρσοδεψία και από το είδος άλμπα κάλβα, κατασκευάζονται τα ρόπαλα του κρίκετ ενώ τα λεπτά κλαδιά της χρησιμοποιούνται για κοφίνια καθώς και άριστο κάρβουνο για μολύβια.

Μια ενδιαφέρουσα χρήση της είναι ως ορμόνη ριζοβολίας, κόβωντας μερικούς βλαστούς ιτιάς και βάζοντας τους στο νερό για ένα μήνα.

Για την περμακουλτούρα, η ιτιά είναι ένα από τα πιο χρήσιμα δέντρα γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του εδάφους και των υγροτόπων, έλεγχο της διάβρωσης, φυσικό ανεμοφράχτη και παραγωγή ξυλείας καθώς η ιτιά μπορεί να αναβλαστάνει μετά από κόψιμο χαμηλά στον κορμό.

Συνθήκες καλλιέργειας

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αλλά μπορεί να ανεχτεί και μερικώς σκιασμένες. Της αρέσουν τα υγρά εως πολύ υγρά εδάφη με ένα ευρύ φάσμα pH, από 4-7, αλλά όχι τα αλκαλικά εδάφη. 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η ιτιά αναπτύσσεται γρήγορα και είναι σχετικά βραχύβια με μέσο όρο ζωής τα 40 - 75 έτη. Συνιστάται να αποφεύγεται η φύτευση της πολύ κοντά σε κτίρια γιατί οι ρίζες μπορεί να εξαπλωθούν και να διαταράξουν τα θεμέλια.

Τα περισσότερα είδη έχουν σχετικά αδύναμο ξύλο που μπορεί να σπάσει σε ισχυρούς ανέμους, αν και επειδή είναι ταχέως αναπτυσσόμενη αποτελεί ένα καλό φυτό για δημιουργία ανεμοφράχτη.  Καλλιεργείται πολύ εύκολα από μοσχεύματα που λαμβάνονται οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Μπορεί επίσης να αναπαραχθεί από σπόρους, οι οποίοι έχουν μικρή διάρκεια ζωής.

Από άποψη σχεδιασμού είναι ένα δέντρο που μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε πολύ καλά σε υγρά εδάφη που χρειάζονται σταθερότητα και ιδιαίτερα ως σταθεροποιητής τεχνητών φραγμάτων. Επίσης αποτελούν και μια πρώτης τάξεως ζωοτροφή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση