Κριτικές βιβλίων

The One Straw Revolution

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το συγκεκριμένο βιβλίο του Masanobu Fukuoka είναι, κατά την άποψη μου, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την  Περμακουλτούρα και όχι μόνο.

Δεν είναι ένα βιβλίο ανάλυσης τεχνικών αλλά έχει να προσφέρει κάτι πολύ σημαντικότερο. Είναι ένα βιβλίο που σε προκαλεί να σκεφτείς έξω από τον "κανονικό" - ορθολογικό σε έναν εντελώς νέο τρόπο σχετικά με την Γη, την πνευματικότητα και την καλλιέργεια.

Ο Fukuoka δείχνει πώς ο τρόπος που βλέπουμε τη γεωργία επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε την υγεία, τη φύση, τη διατροφή, την ψυχική υγεία και την ίδια τη ζωή. Ενώνει την επούλωση της γης στη διαδικασία εξαγνισμού του ανθρώπινου πνεύματος και προτείνει έναν τρόπο ζωής και έναν τρόπο καλλιέργειας με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί τέτοια θεραπεία.

 

Ο Fukuoka ήταν ένας αγρότης και φιλόσοφος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ιαπωνικό νησί Shikoku. Σπούδασε παθολογία των φυτών και πέρασε αρκετά χρόνια εργαζόμενος ως επιθεωρητής των τελωνείων στη Γιοκοχάμα. Παρόλο που εργάζονται εκεί, στην ηλικία των 25, είχε μια έμπνευση που άλλαξε τη ζωή του. Αποφάσισε να εγκαταλείψει την εργασία του, να επιστρέψει στην πατρίδα του και να θέσει τις ιδέες του σε πράξη με την εφαρμογή τους στη γεωργία. Μέσα στα επόμενα 65 χρόνια εργάστηκε για την ανάπτυξη ενός συστήματος φυσικής καλλιέργειας που κατέδειξε την διορατικότητα του. Δεν όργωνε τα χωράφια του, δεν χρησιμοποίησε φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα, δεν πλημμύριζε τους ορυζώνες του, όπως συνήθιζαν οι αγρότες στην Ασία για αιώνες. Παρ' όλα αυτά, οι αποδόσεις του ήταν ίσες ή μεγαλύτερες από τα πιο παραγωγικά αγροκτήματα στην Ιαπωνία. Ο Fukuoka  συνέχισε τη γεωργία μέχρι λίγο πριν το θάνατό του το 2008, στην ηλικία των 95 ετών. Δυστυχώς και αυτό το βιβλίο, όπως σχεδόν όλα που μας αφορούν, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες αλλα όχι στα Ελληνικά. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Permaculture, τι είναι;

Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

© 2016 Permaculture Magazine. All Rights Reserved. Designed & developed by IMPRESSI.

Αναζήτηση